Prilikom razmatranja ili kupovine muških casual cipela za proleće i leto, često se postavlja pitanje koji model muških mokasina odabrati. Iako nazivamo puno modela mokasinama, svaki model ima svoje ime i istoriju, a postoji i razlika medju njima. U ovom tekstu ćemo Vam ukratko reći nesto više o muškim mokasinama.

 Mokasine dolaze u širokom rasponu dizajna, ali postoji nekoliko karakteristika po kojima se razlikuju od klasičnih muških cipela – uvek su bez kopči ili pertli i lako se obuvaju. One su svakako ležernije kao model u odnosu na muške cipele na vezivanje, ali kožne mokasine se i dalje smatraju neizostavnom muškom obućom za proleće i leto.

VRSTE MOKASINA
HORSE-BIT LOAFER

Jedna popularna vrsta mokasina je konjski ražnjić ( horse-bit loafer ), koji je nastao u poznatoj Italijanskoj firmi Gucci. Iako postoje mnoge varijacije, originalni detalj na ovoj vrsti mokasina je metalna šipkica (nalik na metalni deo konjskih uzdi ) koja se nalazi na gornjem delu mokasina.

PENNY LOAFER

Druga vrsta i jedna od najstarijih su peni mokasine (penny loafer) sa svojim zaštitnim znakom „dijamantskog izreza“  preko gornjeg dela mokasine koji je savršeno prikladan za sakrivanje novčića u slučaju nužde – otuda i ime.Taj peni možda više nije praktičan i u upotrebi ,ali sigurno su ove muške mokasine i dalje aktuelne.

Raznovrsne i moderne, mokasine su 3-sezonske cipele koje se lako mogu kombinovati i koristiti za razne prilike. Iako se dobro slažu sa farmerkama i pantalonama, uglavnom nisu predviđene za nošenje sa čarapama. Ako morate, trudite se da nosite čarape koje se ne vide.
DRIVING SHOES

Muške mokasine za vožnju su u osnovi sportski, evropski rođak gorepomenutih cipela. Ove cipele za vožnju (Driving shoes) se jednostavno obuvaju i imaju prošiven gumeni djon koji se uglavnom šije metodom znanom kao Bologna stich. Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Italijanski dizajner Gianni Mostile izbacio je ovaj model kao odgovor na prigovore muškaraca da su njihove tradicionalne cipele bile preglomazne za vožnju šarenih Italijanskih roadstera.

Prvobitno luksuzna i rezervisana samo za imućnije, vremenom je ova muška obuća proširila svoju popularnost. Odličan izbor za bilo koju neformalnu prigodu, kožna mokasina za vožnju se dobro uklapa i sa kratkim i sa dugim pantalonama. Idealne su za poslovno casual varijantu, slobodno vreme…. ali ostavite ih kod kuće ako planirate dugačku šetnju. Đonovi su dizajnirani za prijanjanje i osetljivost, a ne za napornu upotrebu.
Neodlučni ste? Odvojite malo vremena da pogledate našu kolekciju muških mokasina.
Ako Vas i dalje zanima,pogledajte tabelu i videćete sve modele muških mokasina i kako i kada ih nositi.

Muške cipele

Muške patike

Muške mokasine

Muške čizme

Najnovije muške zimske cipele koje će osvojiti muški zimski izgled. Očarajte sa svojim muškim zimskim cipelama i upotpunite svoj zimski stil!

Kontakt

Kontakt info

Braće Jugovića 21
11000, Beograd

+381 11 20 30 327

info@lucciverrosi.rs

Pratite nas

Loading...