Muške elegantne cipele!

Sve što treba da znate o njima možete saznati za par minuta

Sigurno ste primetili koliko se kodeks oblačenja promenio u poslednjoj deceniji. Medjutim koliko god se situacija promenila muške elegantne cipele nisu izgubile na svojoj važnosti. Nije bitno da li ovo proizilazi iz posla ili neke svečanosti.

Jedno je sigurno-Muške elegantne cipele su podjednako važne i danas!

Istražite na internetu modne blogove koji pišu o muškoj modi i videćete o čemu pričamo. Mi prodajemo muške cipele i znamo koliko je ova vrsta cipela važna u našoj prodaji.

Zato želimo da Vam ispričamo nešto njima. Pokušaćemo ukratko da Vam objasnimo šta je ono što mora zda zna svaki muškarac o njima.

Pa, krenimo!

Kada i gde su nastale muške elegantne cipele?

Postoje različita mišljenja, ali većina ljudi iz ove oblasti će Vam reći da su muške elegantne cipele nastale u 16. veku.

U to vreme kožne cipele su nosili samo bogati. Bile su skupe za izradu i smatrane su tada luksuznim predmetom.

Posebno su bile bile popularne cipele koje su bile ukrašene srebrom ili zlatom. Izradjivale su se samo po porudžbini kako bi savršeno odgovarale budućem vlasniku.

Ipak ne možemo sa sigurnošću reći da li su prve napravljene u Francuskoj ili Britaniji.

Ali smatrajte to nebitnom činjenicom, važno je da su nastale u nekoj od ove dve države.

Izaberite svoj stil - pročitajte maš članak o tome kako da izaberete muške elegantne cipele sa stilom i pobrinete se da budete u trendu.
Izaberite svoj stil - pročitajte maš članak o tome kako da izaberete muške elegantne cipele sa stilom i pobrinete se da budete u trendu.

Kako je vreme prolazilo tako su muške elegantne cipele postale sve složenije i sa više dekorativnih detalja. U jednom trenutku tokom 17. veka postale su jako popularne metalne kopče koje i dan danas vidjamo na nekim modelima.

Tako su bogati neverbalnim putem davali izjave o svom društvenom statusu.

Često su koristili sledeći trik- što si bogatiji to su tvoje cipele komplikovanije i imaju više detalja. Tek se u 18. veku ovaj stil promenio, pa su muške elegantne cipele postale znatno jednostavnije, nalik na današnje. Medjutim, u 19. veku, pretrpele su značajne promene.

Cilj je bio napraviti muške elegantne cipele koje su praktične i udobne. U tome je puno pomogla industrijska revolucija.

U 20. veku su nastavile da se razvijaju uz pomoć novih materijala poput gume i sintetičkih materijala. Nove proizvodne tehnike su učinile da muške elegantne cipele postanu još udobnije, kvalitetnije i dugotrajnije.

Tokom ove ere bile su pod velikim uticajem modnih trendova.

U 21. veku se sve ovo još više ubrzalo!

Muške elegantne cipele su nastavile da se razvijaju, ali fokus je i dalje ostao na udobnosti i stilu. Danas se velika pažnja daje cipelama koje su ekološki prihavtljive.

Koje su danas najpoznatije muške elegantne cipele?

Kada udjete u prodavnicu, sigurno ćete dobiti osećaj da postoje stotine modela cipela. Medjutim, istina je sasvim drugačija.

Postoji najviše deset osnovnih modela muških cipela na kojima se menja dizajn. Iz jednog modela promenom kože, pertli, boje ili djona možete dobiti beskrajan broj modela koji su sada sasvim drugačiji.

Mi konkretno imamo 5 osnovnih modela. Ako malo bolje pogledate naš web sajt, uverićete se u to.

Zato sve vrste muških elegantnih cipela možemo da stavimo u jednu kategoriju.

Sveli bismo listu na narednih nekoliko modela:

Muške Oxford cipele

Po našem mišljenju najvažniji model u ovoj kategoriji. Odlikuje ih zatvoreni način pertlanja, tako se jezik ne vidi. Ovaj model mora imati svaki muškarac koji nosi odela. Otkako su izmišljene u Velikoj Britaniji tokom 19. veka, smatraju se za broj 1 kada su u pitanju muške formalne cipele. Imaju nisku petu i tanak djon kako bi dobile još veću eleganciju.

Muške Derby cipele

Odlikuje ih vrhunska elegancija, ali za nekoliko nivoa niže ako ih poredimo sa Oxford muškim cipelama. Ali to ne znači da nisu elegantne, naprotiv. One odlično rešenje za dva sveta, za kombinacije sa manje formalnim muškim odelom ili u nekoj smart casual kombinaciji. To znači da ih možete nositi i na farmerke i Chino pantalone, za razliku od Oxford cipela. Kod njih je karakterističan otvoreni način pertlanja koji ih čini udobnijim.

Muške mokasine

Sigurno znate da sve mokasine nisu namenjene samo za more ili leto. Postoje mokasine koje se prave posebno za frak (tuxedo) i koje je gotovo nemoguće nositi u drugim prilikama. Najčešće se izradjuju u visokom sjaju, ali nije obavezno ako odelo to ne zahteva. Najkvalitenije muške mokasine imaju posebnu izradu koja ne dozvoljava da se vide nabori na risu.

Muške cipele Monk Strap

Ovo je mešavina dva modela uz neke dodatke. Nas najviše podseća na mešavinu muških Oxford cipela i mokasina sa dodatkom šnale. Po nama, najlepši modeli imaju dve šnale, ali nije retko da ih nadjete sa jednom ili tri šnale. Sve preko toga u broju šnala spada u eksperimentisanje. Djon je uvek tanji, a šnale se nalaze uvek spoljne bočne strane. One ne služe samo za ukras, već mogu da se dotegnu ili opuste ako za tim ima potrebe.

Derby ili Oxford muške elegantne cipele, koja je razlika?

Iako je razlika izmedju ova dva modela mala, to ipak nije isti model muške obuće. Zapravo postoji tačno odredjeno vreme i prilike za jedne ili druge cipele.

Da ne biste nosili neke od njih u pogrešnoj kombinaciji sa garderobom, pokušaćemo da Vam objasnimo koje su razlike izmedju ova dva modela muških cipela za odelo.

Prva bitna razlika je sistem vezivanja i po njemu ćete ih jasno razlikovati. Muške Oxford cipele imaju zatvoreni sistem pertlanja (closed lacing), dok Muške Derby cipele imaju otvoreni sistem pertlanja (open lacing). Različiti sistemi pertlanja doprinose udobnosti.

To znači da su Oxford cipele znatno uže u delu stopala gde se nalazi ris. Kod njih je važno da kada su cipele zapertlane ne vidite jezik kada pogledate odozgo. To znači da koža koja se nalazi ispod pertli mora biti spojena i ne sme biti u obliku slova V.

Za razliku od njih muške Derby cipele su znatno udobnije. Savršene su za muškarce koji imaju šire stopalo ili visok ris.

Uglavnom imaju manje rupica za pertle što daje mogućnost da taj model ima visoko šniranje.

Izaberite svoj stil - pročitajte maš članak o tome kako da izaberete muške elegantne cipele sa stilom i pobrinete se da budete u trendu.

Ako imate probleme sa stopalima ili Vam ne odgovara Oxford model cipela, sigurno rešenje su muške Derby cipele. Daju Vam mogućnost da nosite i deblje čarape, što nije prihvatljivo kod Oxford cipela.

U svakom slučaju manje su formalne, ali su i dalje elegantne.

Oba modela imaju isto poreklo, a to je Velika Britanija. Oxford muške cipele su nastale u znak protesta protiv neudobnih čizama. Počelo je tako što su obućari jednostavno odsekli gornji deo čizama.

Muške derby cipele su po legendi nastale tako što se jedan engleski veleposednik mučio da obuje svoje čizme. Dao je zadatak svom obućaru da mu taj problem reši.

On je razvio model čizama sa otvorenim pertlanjem, da bi nakon toga je nastala plitka verzija o kojoj danas pričamo.

Koju boju da izaberem za elegantne muške cipele?

Verovatno je većina nas puno surfovala i čitala o tome koja se boja slaže sa kojom. Medjutim i dalje često dobijamo pitanja od naših kupaca koja je boja najbolja za elegantne muške cipele.

Na prvom mestu bi to bila crna!

Ipak, pored crne boje postoji još puno predivnih boja koje će se sjajno uklopiti sa Vašom formalnom garderobom. Postoji nekoliko pravila kada i koja boja dolazi u obzir, a opet u zavisnosti od prilike za koje su namenjene, vremena i odeće koju nosite.

U nastavku ćemo pokušati ukratko da Vam damo nekoliko saveta:

Crne muške elegantne cipele

Kao što smo rekli, zauzimaju ovde prvo mesto. Crna je najvažnija boja u formalnom svetu odevanja. To je jedina boja kada je smoking u pitanju, a vrlo često ćete je videti u poslovnom svetu. Ovde dolazi u obzir samo Nappa koža koju morate negovati da ne bi izgledala umorno. Kada ih ne nosite, vratite ih obavezno u kutiju. Ako nemate, preporuka je da za njih nabavite drveni uložak za cipele.

Braon muške elegantne cipele

Po nama najlepša boja za cipele. Verovatno jednako elegantne kao i crne muške cipele. Nude vrhunski stil i samo su za jednu stepenicu niže u odnosu na crne cipele kada je formalnost u pitanju. Ipak, njih nije prikladno nositi na neko formalno odelo poput smokinga. Ali ako na nekoj boji kože lepo izgleda patina, onda je to sigurno braon boja. Mogu se lepo upariti sa skoro svim bojama, sem crne. Odlične su za svako godišnje doba, ali jesen i zima su rezervisane zabraon muške elegantne cipele.

Izaberite svoj stil - pročitajte maš članak o tome kako da izaberete  cipele sa stilom i pobrinete se da budete u trendu.

Sive muške elegantne cipele

Ova boja se ne nalazi baš tako često, ali je po nama zaslužila treće mesto. Odlično se uklapaju sa svim bojama. Na tabeli formalnosti dele mesto sa braon cipelama. Ako želite jednostavan i elegantan izgled, siva boja se nameće kao rešenje..

Teget muške elegantne cipele

Ne tako popularna boja kod muškaraca u Srbiji, ali zaslužuje više poštovanja. Što je tamnija, to je svečanija i elegantnija. Vrlo svestrana boja koja može podjednako dobro da se uklopi na poslu ili venčanju. Najbolja kombinacija bi bila sa sivim odelom. Ipak pre nego što ih kupite, obavezno ih probajte uz odelo sa kojim imate nameru da ih nosite. 

Da li znate kako da ne pogrešite kada kupujete elegantne muške cipele?

Na jednom mestu ćemo Vam otkriti šta je sve važno kada kupujete elegantne muške cipele.

Pa, počnimo:

Prvo pogledajte kvalitet kože

Vrlo je važno izabrati cipele koje su izradjene od kvalitetne kože. Po nama je najbolja kupovina cipela koje se prave od govedje kože. Ona je izdržljiva i jedna je od najboljih kada je u pitanju obrada. I kada ima visok sjaj ne deluje plastično i sjajno. Nije obavezno da cipele moraju biti od ove vrste kože, ali se ona uvek najbolje uparuje sa garderobom.

Izaberite cipele koje odgovaraju Vašem stopalu

To znači da izbegnete cipele koje idu u špic ako to ne odgovara Vašem stopalu. Uvek birajte cipele koje Vam odgovaraju naprvo probanje. Ako osetite da nešto nije u redu, zaboravite ih. Takve cipele Vam mogu samo napraviti probleme. Zapravo ne postoji cipela koja odgovara svakom stopalu. Najbolji su uvek modeli koji se nalaze izmedju dve krajnosti.

Idealna visina pete treba da bude do 3 centimetra

Ovo je ono što verovatno već znate, a to je da bilo koja vrsta obuće ne sme biti ravna. To neće biti dobro za Vaša ledja ili kolena. Mnogi ljudi koji imaju takve probleme ne znaju da je to nastalo baš zbog ravne obuće. Sve preko 3 centimetra visine pete će dati informaciju posmatraču da želite još malo da porastete. U svakom slučaju, elegantna obuća mora da ima jasno vidljivu petu.

Za formalne prilike, samo cipele na pertlanje

Kada birate muške elegantne cipele, gledajte samo one na pertlanje. Kao što smo već pomenuli, neka se izbor svede na Oxford ili Derby muške cipele. Ipak, ako svakodnevno nosite odela možete ponekad da nosite i posebno dizajnirane mokasine za ovu vrstu odevanja. Ako niste u takvoj situaciji, zaboravite u ovom slučaju na mokasine.

Izaberite cipele koje Vam odgovaraju za svaku priliku

Ovo nije lako, jer je teško pokriti dva sveta jednim cipelama. Ako ste u situaciji da možete da kupite samo jedne cipele koje biste koristili u svečanim i svakodnevnim prilikama, onda neka to budu elegantne muške Derby cipele. One su elegantnije od cipela patika, ali manje zahtevne od Oxford cipela.

Ako niste sigurni, crna je uvek najbolja opcija

Crne muške cipele su uvek najsigurniji izbor. Odlično se slaže sa gotovo svim bojama. Ako imate puno braon i teget odela, onda birajte neku drugu boju. Kao rezerva crnim, uvek bismo preporučili sive ili braon muške cipele. Lako se uskladjuju sa muškim odelima, ali pažljivo birajte nijansu.

Pronašli ste model koji Vam odgovara, ali kao izabrati veličinu muških cipela?

Ništa teško, pratite samo naše savete:

Probajte cipele popodne ili uveče

Ovo je važno jer većini ljudi stopala u toku dana često otiču, pa cipele koje su Vam bile dobre tog jutra će Vas možda stezati popodne. Obratite pažnju na ovu činjenicu, posebno je izražena tokom leta. Zato kupujte cipele kada su Vam noge otečene. To je vrlo važno kod modela koji su pripijeni uz stopalo. Zato je uvek bolje kupiti malo veće cipele zato što uvek postoji nekoliko dobrih rešenja da se to reši.

Probajte ih sa čarapama koje će nositi tim sa cipelama

Jednostavno, ne možete da probate muške elegantne cipele na bele sportske čarape. Cipele koje Vam odgovaraju po veličini će Vam u tom slučaju biti male. Obrnuto, ako Vam u tom trenutku budu odgovarale, sa tanjim čarapama ćete osetiti da ste kupili prevelike cipele.

Izaberite svoj stil - pročitajte maš članak o tome kako da izaberetecipele sa stilom i pobrinete se da budete u trendu.

Kupite cipele koje Vam odgovaraju na prvo probanje

Tu možete da primenite savet od 10 sekundi. To znači da na prvo obuvanje cipele moraju biti savršeno udobne. Ako ne osetite nikakvu nelagodnost u prvih 10 sekundi, to znači da su to cipele za Vas! Da znate da se sve cipele malo opuste nošenjem, ali moraju biti fino udobne na prvo probanje. Ako niste sigurni za veličinu, uvek birajte one koje su za pola broja veće.

Prošetajte nekoliko minuta prilikom probe cipela

To znači da ne treba da žurite. Hodajte po radnji i razmišljajte da li se dobro osećate u njima. Pogledajte se u ogledalu i ocenite kako Vam stoje. Podrazumeva se da prilikom svake kupovine obavezno probate i levu i desnu cipelu. Mnogi ljudi se vode pravilom da će probati samo stranu koja po njihovom mišljenju ima „jače stopalo“. Dodatni problem može biti visina koja nije ista na Vašim i na cipelama koje probate.

Ako naručujete online, proverite da li postoji mogućnost zamene

 Ovo nije problem kada kupujete u radnji, već online. Pre online kupovine obavezno pitajte da li imaju taj model cipela u većem i u manjem broju. Ako Vam potvrde, krenite sa narudžbinom preko web stranice. Ako niste sigurni u veličinu, izmerite unutrašnju dužinu Vaših cipela pa zamolite prodavca da proveri da li je ista dužina za veličinu koju biste poručili.

Zaključak

Dragi čitaoci, nadamo se da će Vam ovi saveti bar malo pomoći kada budete kupovali muške elegantne cipele. Mislimo da ćete uz njih sigurno pronaći model koji odgovara Vašim potrebama.

Ako niste sigurni, uvek birajte tamnije nijanse neke boje.

Jednostavnost je uvek najsigurnija i najbolja opcija. Vodite računa da boja Vaših novih elegantnih cipela odgovara Vašoj garderobi. Ako opet niste sigurni, najmanje možete da pogrešite sa crnom bojom muških cipela. Kupovinom ove vrste cipela možete lako promeniti Vaš stil oblačenja.

Počnite uvek sa svojom veličinom, ali imajte na umu da ona zavisi od proizvodjača. Nemojte se plašiti da uzmete broj manji ili veći, ako Vam savršeno odgovaraju. Iz iskustva znamo da svi ljudi imaju različite oblike stopala. Kada probate muške Oxford cipele, vodite računa da se ne pravi slovo V iznad jezika kada posmatrate cipele odozgo. 

To znači da su Vam gotovo sigurno male.

Vodite računa da prilikom probe nosite čarape koje ćete imati dok ste u njima. Leti nemojte da probate cipele prepodne jer nekim ljudima stopala mogu dosta da oteknu tokom dana. Prilikom probe ne sme da se pojavi neprijatno stezanje na bilo kom delu stopala.

Blago zatezanje na bočnim strana je normalno kod elegantnih muških cipela jer imaju znatno uži kroj nego neki casual modeli muške obuće.

Kada pronadjete model koji Vam odgovara, nemojte da propustite priliku da ih kupite. Pogledajte našeg omiljenog proizvodjača muške obuće Berluti.

Muška elegantna cipela koja je udobna je prava retkost, pa ako naidjete na takve smatrajte da će one postati odlična investicija.

Možemo da Vam pomenemo još neke činjenice koje mogu biti važne, ali smatramo da su ove koje smo Vam do sada naveli više nego dovoljne ne samo za kupovinu obuće iz kategorije „muške elegantne cipele“, već i za bilo koje druge cipele.

Još puno zanimljivih stvari iz oblasti cipela možete saznati na našem web sajtu. U kategorijama na vrhu bilo koje stranice našeg web sajta se nalazi kategorija blog. Na njoj se nalaze svi tekstovi koje možete na miru da pročitate.

Ako želite direktno da se prebacite na stranicu našeg bloga, kliknite ovde

Sigurno nismo pomenuli nešto što Vam može biti važno, pa u tom slučaju će nam biti drago da nam pišete na e-mail info@lucciverrosi.rs

U našoj maloprodaji možete pronaći modele o kojima smo pisali u ovom postu. Naravno, uvek postoji mogućnost online kupovine koja je brza i laka.

Kada poručite cipele, dva dana će biti sasvim dovoljno da stignu na Vašu adresu.

Ako želite, prebacićemo Vas direktno na stranicu muških cipela ako kliknite ovde

Nadamo se da Vam se tekst dopao, ali ako imate neku ideju o čemu biste voleli nešto više da saznate, pišite nam.

Muške cipele

Muške patike

Muške mokasine

Muške čizme

Najnovije muške zimske cipele koje će osvojiti muški zimski izgled. Očarajte sa svojim muškim zimskim cipelama i upotpunite svoj zimski stil!

Kontakt

Kontakt info

Braće Jugovića 21
11000, Beograd

+381 11 20 30 327

info@lucciverrosi.rs

Pratite nas

Loading...