Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela?

Pojava buđi na kožnim cipelama često je problem posebno u nekim delovima sveta tokom određenih perioda godine kada je vlažnost visoka.

Ipak, svi mogu imati problema sa buđi na cipelama. Ponekad u manjem obimu, ali ponekad cela površina kožnih cipela mogu biti prekrivene buđi.

U ovom tekstu kako ukloniti buđ sa kožnih cipela istražujemo razloge zbog kojih se buđ formira, kako je možete izbeći i kako je ukloniti ako Vam obuća bude zahvaćena njome?

Razlozi zbog kojih se buđ formira na kožnim cipelama

Buđ je zajednički naziv za veliki broj vrsta gljivica koje se hrane živim materijalima. Spore buđi su svuda oko nas, ali se na nekim mestima skupljaju.

Mogu početi intenzivnije da rastu, što postaje problem.

Najčešće je prisutna na hrani, ali kao što većina zna može se pojaviti i na koži.

Kada se koža prerađuje, tretira se na različite načine kako bi se sprečilo pojavljivanje buđi. Ipak, koža je živ materijal koji sadrži prirodne tanine, voskove i ulja u različitim količinama zavisno o vrsti kože.

Takođe, tretira se drugim voskovima i uljima koja su neophodna za njegu, ali i neizbežno dodaju organske supstance kože.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!
Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!

Da znate da fleke i druge nečistoće mogu biti izvor buđi.

Buđ se najlakše formira kada je vlažno, tamno i kada je cirkulacija vazduha niska. Dakle, imati mokre kožne cipele i staviti ih u zatvoren ormar ili slično doslovno je tražiti da se buđ formira.

To nas dovodi do sledećeg dela ovog vodiča (fokusiranog na cipele, ali u osnovi važi za sve proizvode od kože).

Kako sprečiti formiranje buđi na kožnim cipelama?

Postoje dva glavna razloga koji utiču na stvaranje buđi na kožnoj obući- stanje cipela i uslovi u kojima se čuvaju. Počevši sa stanjem cipela, ako ste bili napolju za vreme jakih kiša i cipele su potpuno mokre, morate biti posebno oprezni.

Prvo ih obrišite vlažnim krpom ili sličnim sredstvom kako biste uklonili prljavštinu i ostatke.

Ostavite ih da se suše na prozračnom mestu, idealno napolju tokom sunčanog dana (što nije uvek slučaj ako su natopljene kišom i ne bi trebale biti napolju za vreme kiše ili noću kada je vlažnost veća).

Sušenje na sobnoj temperaturi unutar kuće takođe je u redu.

Ne pokušavajte ubrzati proces sušenja direktnom toplotom, poput radijatora ili podnog grejanja, jer to može ozbiljno oštetiti kožu i u najgorem slučaju izazvati pucanje kože.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!

Pazite da vazduh može cirkulisati oko cipela – ostavite ih da leže bočno, stojeći na neravnoj površini koja propušta vazduh ili pronađite način da ih okačite.

Često se nađe buđ na đonu cipela od kože ako su postale vlažne tokom šetnje po kiši i čuvane na ravnoj površini bez cirkulacije vazduha, jer su đonovi često prljavi od više stvari od gornjeg dela cipele, stvari koje spore buđi prijaju.

Način na koji se čuvaju đonovi od kože ćemo Vam objasniti u nastavku.

Đonovi od kože na kojima se stvorila buđ

Ne stavljajte drvene kalupe u cipele ako su baš mokre. Bolje će se sušiti bez drvenih kalupa ili s novinskim papirom stavljenim unutra koji odlično apsorbuje vlagu.

Idealno je zameniti papir kada se potpuno navlaži. Tek kada se cipele malo osuše, treba ubaciti drvene obloge za održavanje oblika.

Drveni kalupi apsorbuju nešto vlage i što je još važnije omogućavaju koži da diše (za razliku od plastičnih obloga koje zatvaraju pore). To će biti savršeno nakon svakodnevne upotrebe kada su cipele malo vlažne od znoja.

Međutim, kako je već rečeno, čak i drvene obloge mogu sprečiti pravilno sušenje kože ako su cipele od kože previše mokre.

Što se tiče uslova za čuvanje cipela kako bi se sprečila buđ, zapravo postoji nekoliko čestih grešaka koje se često prave.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!

Obično se cipele čuvaju u zatvorenom ormaru, što nije idealno jer vazduh ne može cirkulisati tamo.

Ako ih imate u ormaru, pokušajte da stvorite mogućnost za protok vazduha. Ili jednostavno ostavite vrata malo otvorena ili možda napravite veće rupe na skrivenim mestima (na ledjima plakara).

Takođe je dobro da cipele ne stoje na čvrstoj ravnoj površini.

Postavite rebrasti tepih ili nešto slično ispod cipela da omogućite cirkulaciju vazduha ispod njih ( više o tome možete pročitati kasnije u ovom članku ).

Jedan od načina da se osigura cirkulacija vazduha oko cipela

Jedan od načina da se osigura cirkulacija vazduha oko cipela je da stoje na tepihu od gume ili nekoj sličnoj prostirci.

Popularan način čuvanja cipela, posebno tokom sezonskog skladištenja kada se ne koriste, jeste u kutijama za cipele.

Međutim, ovo može biti problematično jer je to tamno mesto gde vazduh ne može cirkulisati, pogotovo ako se čuvaju u podrumu ili sličnom vlažnom mestu (što bi trebalo izbegavati). Zato napravite nekoliko rupa na kutijama kako biste omogućili cirkulaciju vazduha i poboljšali uslove.

Uvek se uverite da su cipele potpuno suve i čiste pre nego što ih stavite u kutiju i odložite do sledeće sezone.

Dobro je imati neki oblik upijajućeg materijala gde čuvate cipele koji može da upije vlagu umesto da koža cipela obavlja taj posao.

Drvene obloge to čine do neke mere i dovoljne su u slučajevima kada vlažnost nije previsoka.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!

Za sezonsko skladištenje može biti korisno dodati vrećice sa silikonskim gelom koje se često nalaze u proizvodima koje kupujete u prodavnicama.

Ne bacajte ih, stavite ih u kutiju kod kuće da ih imate pri ruci kada zatrebaju.

U ekstremnim slučajevima, ako živite na veoma vlažnim mestima, odvlaživač vazduha može napraviti veliku razliku. Samo vodite računa da ga postavite i pustite u rad pravilno.

Ako često imate problema sa buđi na cipelama morate biti pažljiviji sa svim gore navedenim stvarima.

Kao što je pomenuto, u nekim delovima sveta uslovi su vlažniji i buđ se lakše stvara.

Ipak varira i tokom godišnjih doba, a možda živite u kući koja ima više problema sa sporama buđi koje će se naseliti na Vašoj kožnoj obući.

Zato je važno naučiti kada morate biti posebno oprezni.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela?

Važno je znati da kada primetite buđ, ona je već neko duže vreme prisutna. Prvi proces je nevidljiv za ljudsko oko, pa kada primetite prvi put karakteristični pahuljasti beli (ili ponekad crni) trag, to znači da se buđ već malo razvila. Odmah iznesite cipele napolje, jer ne želite da se spore buđi šire unutar prostorija u kojima boravite.

Prvo obrišite svu površinsku buđ pamučnom krpom natopljenom toplom vodom. Radite to pažljivo. Zatim ostavite cipele da se prirodno osuše, po mogućstvu napolju.

Sada treba rešiti buđ koja je duboko u materijalu (u ovom slučaju u koži). Ona može biti formirana u šupljinama oko rupa za pertlanje i/ili između delova kože . Ako je buđ samo na kožnim đonovima, proces je lakši, ali princip je isti.

Za ovo trebate koristiti neko hemijsko sredstvo koje ubija buđ. Postoje neki čistači koji to mogu, ali najjeftiniji i najbolji je obični sirće.

Ono može biti jako za kožu, pa koristite rukavice da zaštitite ruke. Ako želite smanjiti neprijatan miris, možete pomešati sirće sa sokom od limuna.

Ta tečnost treba da sadrži otprilike 12% sirćeta, pa ako je jače pomešajte ga s vodom da postignete sličnu koncentraciju kako ne biste nepotrebno oštetili kožu.

Opet, radite ovo napolju. Navlažite krpu ili sundjer sa sirćetom i brišite temeljno preko celih cipela.

Ne zaboravite unutrašnjost ako ima tragova buđi.

Važno je da obrišete celu obuću kako ne bi ostale vodene mrlje kad se cipele ponovno osuše. Ostavite da se prirodno osuše.

Proverite cipele da biste bili sigurni da ste se rešili sve buđi.

Ako primetite bilo koji preostali trag, ponovno obrišite taj deo sirćetom.

Možete pokušati raditi pažljivije kako ne biste morali ponovo vlažiti celu obuću.

Kada ste se rešili buđi i cipele su potpuno suve, koža koža može biti prilično napeta i isušena.

Kako ukloniti buđ sa kožnih cipela? Zašto se javlja buđ na cipelama? Na ova i druga pitanja ćemo Vam dati odgovor u ovom tekstu!

Sada je potrebno kondicioniranje. Prvo nanesite jedan ili dva sloja dobrog kondicionera (balzama), po mogućstvu losiona za kožu ili nečeg sličnog, ali i regenerator za kosu može biti od pomoći.

Zatim barem nekoliko tankih slojeva dobre bezbojne kreme za obuću, a po želji možete nastaviti sa voskom ako želite zaštitu od vlage . Ovo je pravi način da obnovite cipele I vratite ih u njihovo prvobitno stanje.

Ako sve ovo uradite kako treba, cipele bi trebale ponovno biti u dobrom stanju.

Ako niste u mogućnosti rešiti problem sami, odnesite cipele kod dobrog obućara ili majstora za restauraciju kože.

Zaključak

Očuvanje kožnih cipela od buđi zahteva kombinaciju pažljivog održavanja obuće i pravilnih uslova čuvanja. Kada se suočite s buđi, brza i efikasna reakcija ključna je kako biste sprečili dalje oštećenje.

Održavanje cipela u dobrom stanju uključuje pažljivo sušenje nakon kiše, pravilno skladištenje koje omogućava cirkulaciju vazduha i upotrebu adekvatnih sredstava za očuvanje kože.

Ako se buđ već pojavi, odmah je treba ukloniti.

Počevši od površinske buđi, pamučnom krpom natopljenom toplom vodom pažljivo obrišite cipele. Zatim, kako biste rešili dublje probleme koristite sirće kao sredstvo koje ubija buđ.

Važno je pažljivo očistiti celu obuću kako biste osigurali potpuno uklanjanje buđi.

Nakon uspešnog uklanjanja buđi, potrebno je posvetiti se obnavljanju i kondicioniranju kože. Korišćenje odgovarajućih proizvoda, poput losiona za kožu, kremastih sredstava i eventualno voska pomoći će Vam da vratiti cipele u njihovo prvobitno stanje.

U krajnjem slučaju, ukoliko se suočavate sa konstantnim problemima buđi potrebno je preduzeti dodatne korake kako biste očuvali svoje kožne cipele.

Razumevanje uslova u kojima živite i prilagođavanje održavanja obuće u tim uslovima ključno je za dugovečnost Vaših cipela.

Nadamo se da će Vam ovaj vodič pružiti sveobuhvatne informacije o sprečavanju, uklanjanju buđi sa kožnih cipela i održavanju njihovog zdravog stanja.

Primenjujući ove savete možete znatno produžiti životni vek Vaših kožnih cipela i očuvati njihovu estetiku.

Uvek imajte na umu da pravilna briga o obući zahteva redovno održavanje i odgovarajuće postupke kako biste sprečili neželjene probleme poput buđi.

Uvek krenite od najmanje invazivne metode, pa ako rezulteti nisu najbolji krenite dalje.

Nadamo se da će Vam ovaj članak kako ukloniti buđ sa kožnih cipela pomoći!

Ako neko od Vaših prijatelja ima ovaj problem, biće nam drago da ovaj članak podelite sa njim.

Uvek su nam dragi predlozi i pitanja, pa ako imate neko pišite na info@lucciverrosi.rs

Loading...