Zbog velikog interesovanja za predhodni post 10 trikova za održavanje obuće, rešili smo da napišemo ovaj članak.

Bavićemo se sličnom temom i zato je takav i naslov- 10 saveta za održavanje različitih tipova obuće od prirodnih materijala.

Da li ćete pri tom koristiti četku, kremu, sundjer ili sprej zavisi, pre svega, od materijala od koje je Vaša obuća napravljena.

Zato krenimo redom:

Kožna obuća

1. Kožna obuća, bez obzira na model,je najzdravije rešenje za Vaša stopala. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi.

U isto vreme koža održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal. Postoje različite vrste kože od kojih se pravi obuća i shodno tome, odgovarajući načini za njihovo održavanje.

Vodite računa pri kupovini od koje vrste kože je izradjena obuća koju nameravate da kupite. Nije svaka koža ista i zato postoje razne klasifikacije kada je u pitanju kvalitet, bez obzira što na prvi pogled deluju skoro isto.

Pogotovu je važno da je obuća kompletno napravljena i spolja i unutra od kvalitetne kože. Unutrašnja postava je jako važna ako vodite računa o zdravlju i higijeni Vaših stopala.

Tu nema kompromisa!

Nijedan materijal, bio on i prirodan, ne može da se poredi sa prirodnom kožom.

Obuća od Nappa (Boks) kože

2. Ovu vrstu kože treba čistiti samo kada je suva. Najpre treba mekom četkom skinuti prašinu i stare slojeve kreme sa obuće.

Zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo sa strane da upiju kremu. Na kraju ih treba iščetkati mekom četkom i uglancati čistom belom krpom.

Za vreme snežnih i kišnih dana, kožne cipele treba zaštititi impregnacionim sprejem, da se spreči prodor vlage. Nemojte štedeti na spreju za impregnaciju jer je to najbolji način da Vaše cipele postanu waterproof, iako to i nisu.

Danas na tržištu postoji puno dobrih sprejeva za impregnaciju sa pristojnom cenom. Ali znajte da mnogi sprejevi služe kako za zaštitu muške i ženske obuće,tako i za zaštitu garderobe u vlažnim okolnostima.

Još jedan bonus trik za čiščenje muških i ženskih cipela od Boks ili Nappa kože. Ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom, Vaše kožne cipele biće kao nove.

Biće malo neprijatnih mirisa u početku ali će oni vrlo brzo ispariti.

Isplati se probati!

Obuća od Nubuck ( Nabuk ) kože

3. Nubuck koža je osetljivija i zato je treba odmah impregnirati, najbolje čim je kupite. Ovo isto važi i za prevrnutu kožu.

Pre prvog nošenja obavezno ih zaštitite! Naravno, radite to i kasnije. Ponavljajte ovaj postupak zavisno od vremenskih uslova. Što je vreme vlažnije, radite to češće ( bar 3 puta nedeljno ako ih nosite svakodnevno ).

Najbolje je da proces impregnacije obuće uradite uveče kako bi se ona dobro osušila i kako bi rastvor za zaštitu ušao u sve pore kože pre nošenja. Kada se sprej osuši, treba nežno isčetkati cipele mekom četkom ili mekom gumicom.

Sprej za cipele je dostupan u više boja. Ali naš savet je da koristite bezbojni sprej. Na taj način ćete izbeći da ofarbate cipele, a moći ćete da ga koristite kod bilo koje vrste obuće od Nubuck ili prevrnute kože.

Inače, za čišćenje obuće od ove vrste kože treba koristiti posebno predvidjene četke, sunđer ili gumice za brisanje mrlja da se koža ne ošteti. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba, pa je zato zgodna za teško dostupne delove obuće.

Za fleke i zaprljane delove koristite gumicu. Bilo koji od ovih sredstava za održavanje obuće možete pronaći u većim supermarketima. Veliki je izbor, nisu skupi i dugo traju.

Čak i ako se odlučite za najskuplje rešenje, isplatiće se višestruko na duže staze.

Obuća od velur kože

( prevrnuta, brušena, antilop koža )

4. Ovakvu obuću treba čistiti gumicom, sunđerom ili posebnom četkom za čiščenje velura. Kako bi koža zadržala što duže prirodnu teksturu i baršunost, preporučuje se korišćenje velur – nabuk spreja za osveženje boje i zaštitu od vlage.

U suštini održavanje prevrnute i nabuk kože je vrlo slično. Mnogi ih mešaju i poistovećuju. Objasnićemo Vam osnovnu razliku izmedju ove dve vrste kože.

U suštini to može biti isti komad kože. Razlika je u tome što se za izradu Nubuck kože koristi spoljni deo kože, a za izradu velur kože se koristi unutrašnji deo kože.

Prva stvar koja se radi pri obradi kože je štavljenje (ovim procesom se čini da ona traje jaaako dugo). Zatim ide brušenje, peskiranje i drugi proizvodni procesi zavisno od toga šta želimo na kraju da postignemo.

O celom procesu obrade kože i drugim činjenicama, pisaćemo u nekom drugom postu. Važno je napomenuti da zaštitni sprej za impregnaciju ne treba stavljati često. Preporučljivo je da prođe bar 24h, jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju.

Za fleke na cipelama od velura se može koristiti i tvrda gumica. Da napomenemo, ovaj sprej pored impregnacije omogućava i lakše čiščenje muške i ženske obuće. U samom naslovu se pominje velur, prevrnuta, brušena i antilop koža.

Većina misli da je to jedna ista vrsta koža. Ali nije!

Osnovna razlika je u tome od koje životinje potiče? Jer se prevrnuta koža može napraviti, skoro , od bilo koje životinje (krava, svinja, ovca, koza, itd).

Zatim, razlika u procesu obrade kože se ipak razlikuje kod svakog proizvodjača. Zbog toga na kraju tekstura i izgled kože neće biti isti.

Ali i o ovoj temi ćemo pisati u nekom drugom članku.

Obuća od lakovane kože

5. Lakovane cipele zahtevaju posebnu pažnju. Ukoliko se obuća od lakovane kože ne održava na odgovarajući način, koža počinje da puca. Ovakvu obuću treba najpre očistiti čistom krpom i na taj način skinuti prašinu i ostalu nečistoću.

Zatim na lak treba naneti specijalnu tečnost, odnosno sprej za lakovane cipele. I ovu vrstu spreja ćete lako pronaći u većim supermarketima. Dovoljno je da pregledate proizvodjačke deklaracije i lako ćete pronaći sprej koji će najviše odgovarati Vašim cipelama.

Isprskajte sprejem obuću, a zatim ih ostavite par trenutaka. Nakon toga, čistom i mekom krpom lagano protrljajte obuću kako bi dobila željeni sjaj.

Lakovanu obuću ne treba čistiti četkom ili kremama da se ne bi oštetio i skinuo površinski sloj kože, odnosno zaštitni lak.

Ipak, ako je lak izgubio sjaj premažite ga sa par kapi lanenog ulja. Nakon sušenja izglancajte ih vunenom krpom.

I biće sjajne i kao nove!

Obuća od lakirane kože

(drugi način)

6. Lakirana kožna obuća može da se namaže i mlekom uz pomoć meke četke.

Nakon toga ostavite ih na kratko sa strane i osušite ih čistom mekom krpom. Kao zaštitu, neki preporučuju da se lakirana koža premaže žumancetom da bi ostala meka i da ne puca.

Ali za ovaj način ne možemo da Vam garantujemo da ima efekta jer postoji više vrsta koža koje se na kraju lakiraju i ne reaguju isto na ovu metodu.

Sportska kožna obuća

7. Sportska kožna obuća izgleda fenomenalno kada je prvi put izvadite iz kutije. Biće sjajna i bez ijedne mrlje. Ipak, to se menja nošenjem. Važno je da ih čistite često, jer se lako zaprljaju i oštete.

To je jedini način da izgledaju dobro i da dugo traju. A ovo je naš savet: Očistite površinsku prašinu četkom sa mekim čekinjama ili suvom krpom. Napunite malu posudu sa toplom čistom vodom i ostavite je sa stranu.

Koristite magični sundjer. Dobro ga navlažite toplom vodom, a zatim uklonite suvišnu vodu. Na površinu sunđera istisnite nekoliko kapi blagog tečnog sapuna. Utrljajte ga u površinu sunđera prstima kako biste raspodijelili sapun.

Sportske cipele čistite sunđerom, kružnim pokretima. Pod pritiskom ćete lako ukloniti jake fleke i prljavštinu. Umočite čistu krpu u posudu sa toplom vodom i lagano je stisnite da biste uklonili suvišnu tečnost.

Potom obrišite kožne patike vlažnom krpom da uklonite ostatke sapuna.

Na kraju obrišite obuću suvom krpom da uklonite suvišnu vlagu.

Ostavite ih da se osuše u dobro prozračenom prostoru.

Sportska kožna obuća

(drugi način)

8. Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od Nappa kože, preporučuje se posebno belo sredstvo za poliranje koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta.

Ovo sredstvo se prodaje i u par osnovnih boja, ali postoji i bezbojna varijanta.

Umočite deo čiste krpe u kremu i kružnim pokretima je utrljajte.

Ostavite ih tako par minuta, a zatim suvom krpom uklonite suvišnu kremu.

Upozorenje:

  • Izbegavajte da svoje kožne patike perete u veš mašini da biste ih očistili. Ovim postupkom se lepak ispošćuje, a koža se isušuje i puca.
  • Ne nanosite kremu za cipele na obuću koja je mokra jer tim postupkom možete oštetiti kožu.

Obuća od tkanine

9. Ovakvu obuću treba održavati uz pomoć spreja za zaštitu tkanine.

Kao i za kožne cipele, važi isto pravilo – Sprej koristite obavezno pre prvog nošenja.

Ako se previše isprljaju, ne preostaje Vam ništa drugo nego da ih pažljivo operete čistom toplom vodom i neutralnim sapunom.

To svakako ne znači da treba da ih potpuno natopite vodom.

Obuća za kišu

10. Ovakvu obuću treba održavati uz pomoć spreja za zaštitu tkanine.

Kao i za kožne cipele, važi isto pravilo – Sprej koristite obavezno pre prvog nošenja.

Ako se previše isprljaju, ne preostaje Vam ništa drugo nego da ih pažljivo operete čistom toplom vodom i neutralnim sapunom.

To svakako ne znači da treba da ih potpuno natopite vodom.

Nadamo se da smo Vam pružili neki koristan savet.

Potrudićemo se da u nekom od narednih postova saznate još neku korisnu stvar vezano za muške cipele i ženske cipele.

Hvala Vam na izdvojenom vremenu.

Ako ste pronašli korisne saveteu našem članku, molimo Vas podelite ovaj post na Instagram-u i Facebook-u.

Piše : Dragan Vulović

Piše : Dragan Vulović

Muške cipele

Muške patike

Muške mokasine

Muške čizme

Najnovije muške zimske cipele koje će osvojiti muški zimski izgled. Očarajte sa svojim muškim zimskim cipelama i upotpunite svoj zimski stil!

Kontakt

Kontakt info

Braće Jugovića 21
11000, Beograd

+381 11 20 30 327

info@lucciverrosi.rs

Pratite nas

Loading...